Don’t shoot the dog

Als je in het bezit bent van een jachthond is apporteren één van de mogelijkheden om  samen buiten bezig te zijn. Deze hobby kan met gemak uitgroeien tot een serieuze tijdsbesteding, gewoon omdat het leuk is om te doen en buiten interactief met de hond bezig te zijn maar zeker ook de mogelijkheden als wedstrijdsport en praktijkjacht zijn redenen om dit te doen.

Vanuit 4PawsDogtraining promoten we de samenwerking tussen hond en voorjager waarbij de ambitie passend is bij de mogelijkheden van de combinatie. Dat houdt het leuk voor hond en voorjager. Het kan prima dat door de voorkennis van de voorjager en het talent van de hond dat de Nimrod een reële optie is maar hard en veel trainen zonder balans levert vaker frustratie op dan mooi werk of diploma’s en gewonnen wedstrijden.

De jachthonden hebben normaliter een natuurlijke aanleg voor de basis ingrediënten van het apporteren: fysieke kenmerken zoals een goede neus en alert op bewegende objecten en qua gedrag buitdrift en zorgdrift. Voor de voorjager komt het erop aan om dit in goede harmonie te brengen. Mensen hebben niet meer de erfelijke karakter eigenschappen van de jager en dus zal die het meest moeten leren, zowel over het gedrag van de hond- hoe laat ik die het best zijn deel doen- als de context waarin het gebeurt: waar komt de wind vandaan, is het warm of juist koud, welke dekking, wat zijn de kenmerken van het apport zoals soort wild of dummy, hoe kan ik de hond steunen in zijn/haar werk zonder te verstoren?